ШТО НИ ПОДГОТВУВААТ СВЕТСКИТЕ БАНКИ? Инфлацијата се намалува, но што ќе биде со каматите на кредитите

0

Ново зголемување на каматите се подготвува од кујната на европските и американските централни банки, прашање е само уште колку ќе одат, а со тоа и каматите за кредитите.

Првите денови од февруари донесоа необичен „судир“ на состанокот на комисиите одговорни за одлуките за референтните каматни стапки на Федералните резерви на САД (ФЕД) и Европската централна банка (ЕЦБ).   

Берзанските инвеститори, компаниите и кредитните должници од двете страни на Атлантикот не очекуваат изненадувања, туку само се прашуваат „колку и за колку време“ ќе растат каматните стапки. Според проценките на аналитичарите, ФЕД ќе ја зголеми стапката, но само за 0,25 процентни поени.само една третина од стапката на заострување на скокот што во поголемиот дел од минатата година ја згасна инфлацијата во САД.

Сезонска промена на цената…

Во „Голдман Сакс“ проценуваат дека стапката може да се зголеми уште два пати за 25 базични поени, за да заврши на пет или 5,25 отсто.

ЕЦБ се очекува да го следи овој потег на олеснување од САД, во истиот процент. Оваа надеж ја поткрепуваат и денешните податоци на Евростат за инфлацијата во еврозоната. Растот на цените забави, а инфлацијата во јануари беше пониска од очекуваното . Сепак, економските експерти се внимателни и потсетуваат дека бројките за јануари генерално се неверодостојни поради „сезонските“ промени на цените на почетокот на секоја година.

Во секој случај, јануарските 8,5 проценти се подобри од декемвриските 9,2 проценти, особено што се очекува инфлацијата да достигне девет проценти. Потсетуваме дека во октомври беше на својот врв од 10,6 отсто.

А колкава ќе биде референтната каматна стапка на ЕЦБ е од интерес не само за жителите на ЕУ, туку и за граѓаните на Србија. И не само тие што имаат кредити со девизна клаузула поврзана со еурибор, туку и сите останати што купуваат нешто со потекло од ЕУ.

Со зголемување од четвртина процентен поен, каматната стапка на ЕЦБ би достигнала три отсто . Минатата година во ова време беше нула, што потоа дозволи каматната стапка со која банките си позајмуваат евра меѓусебно, познатиот Еурибор, да биде дури и во минус речиси до половина од 2022 година.

Со растот на каматната стапка на ЕЦБ до два отсто, која во моментов е на депозити, Еурибор скокна на 2,73 отсто (шестмесечен) за осум месеци. А за некој што подигнал кредит од 50.000 евра во Србија, тоа значи дека неговата рата во февруари годинава е околу 350 евра, односно е за 60 до 70 евра повисока од пред една година.

Уште колку угорница може да оди?

Уште колку ќе пораснат каматите? Обично кратко се вели дека станува збор за „прашање од милион долари“, но експертите не очекуваат дека каматната стапка на ЕЦБ би можела да надмине вкупно 3,5 отсто. И тоа би било највисоко во последните две децении.

– Очекуваме дека ЕЦБ ќе продолжи со овој обем на зголемување од 50 поени, така што во вториот квартал од годинава може да падне на 25 базични поени, за во мај да достигне 3,25 проценти – најави главниот економист на „Берингер“. „Холгер Шмидинг за Блумберг.

Со дополнителен скок на каматната стапка на ЕЦБ, Еурибор би можел значително да се зголеми. Кога ЕЦБ ја зголеми каматната стапка на 1,5 отсто во ноември, еуриборот веќе беше 2,41 отсто следниот месец, наместо 1,78 отсто.

Со 3,5 отсто од централната банка на еврозоната, Еурибор би можел да биде и до 5 отсто, што би можело да ги потисне каматните стапки за долгорочните заеми во српските банки над 8 отсто. Во пари тоа би изнесувало дополнителни педесет евра на рати или околу 400 евра месечно.