Ѕвер за првите километри: 16-годишникот го напуштил училиштето и заминал со Lamborghini Aventador SV од 750 КС

Некои веднаш го критикуваа младиот човек, тврдејќи дека на неискусен возач не смее да му се дозволи да вози V12 машина со повеќе од 750 КС.

Повеќето од нас научија да возат во лоши автомобили, но не и овој среќен 16-годишник од Австралија. Зад воланот на егзотичниот суперавтомобил е забележан „возач почетник“ на прометниот автопат во Мелбурн. Сликата беше објавена на страницата за „спотинг“ на автомобили на Фејсбук , а според зборовите на човекот со камерата, возачот штотуку положил тој ден.

Некои луѓе брзо го критикуваа младиот човек и сопственик на автомобил, тврдејќи дека на неискусен возач не смее да му се дозволи да вози V12 машина со повеќе од 750 КС. Возачот технички не прави ништо спротивно на законот, бидејќи нема ограничувања за моќноста на автомобилот.

Мора да имате најмалку 16 години за да добиете дозвола за учење. Според законот во Викторија, возачите со лиценца не можат да „влечат“ други автомобили и мора да бидат придружувани од целосно лиценциран возач за надзор. Треба да се напомене дека нема намалени ограничувања на брзината за учениците.

Според лицето кое го фотографирало Ламбо, автомобилот бил „возен разумно“. Повеќето возачи, на 16-годишна возраст, веројатно би се исплашиле од Aventador SV.

Не само поради неговата огромна сила, туку и поради неговата големина. „Raging Bull“ е широк 2.030 милиметри без ретровизори. Исто така е екстремно низок и има страшна видливост од кабината.

Ќе ве потсетиме дека SV е едно од многуте специјални изданија што Lamborghini ги лансираше за време на 11-годишниот животен циклус на Aventador. LP 750-4 дебитираше на салонот во Женева во 2015 година како купе пред да пристигне родстерот подоцна истата година.

Додека купето беше ограничено на 600 примероци, родстерот беше уште поексклузивен, со само 500 автомобили собрани во фабриката во Италија.