Јамбол е „Кукерландија“: Денеска и утре е кулминацијата на 24-от Меѓународен фестивал на маскенбал

0

Јамбол е „Кукерландија“ – денеска и утре е кулминација на 24. Меѓународен фестивал на маскенбал. Во градскиот парк се одржуваат натпреварувачки дефилea од 51 група со над 1000 учесници од целата држава.

Кукери, сурвакари, камилари, возачи на мечки и секакви ликови од националниот ритуал на маскенбал го покажуваат богатството и зачувувањето на бугарските традиции. Надвор од натпреварувачката програма настапуваат маскенбал групи од странство. Меѓу нив е и групата на мечкина кожа од Северна Романија која првпат доаѓа во посета, како и фолклорните групи од Турција.

Претседател на жирито е етнологот проф. д-р Николај Ников, а членови се: кореографот проф. д-р Антон Андонов, доцент д-р Иглика Мишкова од Институтот за етнологија и фолклористика при Етнографскиот музеј при БАН, уметничкиот директор и кореограф на Фолклорниот ансамбл „Туња“ Петар Димитров и етнографката Станислава Минева од Регионалниот историски музеј во Јамбол.

Кукери не ги бркаат злите сили, туку ја будат земјата за плодност, изјави за БТА претседателот на жирито проф.д-р Николај Ников. Кукерскиот обред е машки пролетен обичај на орање и сеење на полињата. Жените категорично не смеат да учествуваат во ритуалот, бидејќи ниту мажите не играат во Лазарските групи, додаде проф.Ников. Тој нагласи дека тоа е и главниот критериум за оценување на групите.

„Нема начин жените да влезат во машките обичаи. Не е дозволено и учество на деца. Значењето на кукерските игри е оплодување. Децата можат да бидат присутни, но не и да играат“, истакна кореографот Петар. Димитров.

Дел од фестивалот е и Националниот празник „Кукеријада Тунџа – Долина на Кукерите“. Се одржува на отворени сцени во селата на општина Тунџа кај Јамбол, каде се зачувани автентичните традиции.

Сокаците во паркот Јамбол и дел од централната пешачка зона се претворени во улици на занаети и секакви кулинарски задоволства. Утре се очекува кулинарското шоу на Ути Бачваров „Свинско со вино во кукерски стил“.