5 знаци кои покажуваат дека вашето дете нема емпатија: Ова се знаци кои укажуваат дека на малите деца им недостасува емпатија за другите

Кога треба да бидеме загрижени ако децата покажуваат бесчувствителност, рамнодушност, па дури и сурово однесување? Дури и тогаш, навистина можеме да бидеме загрижени дали малото дете за емпатија? Ова се прашања кои често ги мачат родителите, воспитувачите или наставниците.

Истражувачите тврдат дека емпатијата е нешто што може да се развие и научи. Проблемот е што премногу возрасни веруваат дека малтретирањето, суровоста, нељубезноста или бесчувствителноста се само развојна фаза, изолирана акција или вроден темперамент, а тоа се огромни заблуди.

Емпатијата се учи и колку подолго чекаме да ги промениме нељубезните или агресивните постапки на нашите деца, толку подолго ќе трае таа промена и ќе биде поголем ризикот за нивниот погрешен емоционален и морален развој.

Детскиот психолог Брајан Џонсон и акушер-гинеколог со искуство во генетско истражување Лори Бердал ја напишаа книгата „Предупредувачки знаци: Како да ги заштитите вашите деца да станат жртви или извршители на насилство и агресија“ посветена на превентивно делување врз децата за да не станат агресори или жртви.

Овојпат пренесуваме пасус од книгата на Џонсон и Бердал, кој е посветен на показателите за ниска емпатија.

„Сочувството и љубезноста се суштината на човештвото. Емпатијата е критичка, емоционална способност да се ставите на местото на другите луѓе со цел да ги разберете нивните чувства и ситуации. Децата можат да го сфатат ова како сочувство кон луѓето кога ќе доживеат несреќа, ризик од агресија и насилство.

Неопходно е да се всади емпатија кај поединецот во детството. Можеби неочекувано, емпатијата исто така ги штити децата да станат жртви.

Предупредувачки знаци дека детето нема развиена емпатија

Малите деца често не покажуваат емпатија, бидејќи тоа се развива постепено како што растат. Сепак, постојат неколку показатели за ниска емпатија кај постарите основци и средношколци:

Не покажува сочувство за луѓето или ликовите во филмот кои страдаат, ниту пак се грижи или жали за туѓата мака, тага или несреќа. На пример, кога некој ќе падне и ќе се повреди, детето не покажува интерес и загриженост, туку се смее наместо да праша дали личноста е добро.

Тој е претежно нечувствителен на потребите на другите; на пример, може да се случи да погледне во некој на кој очигледно му е потребна помош, но не прави ништо.

Тој е невнимателен или не ги почитува туѓите чувства; кога ќе види дека некој е вознемирен, детето го игнорира тоа и не прашува што не е во ред.

Не им дава комплименти на другите.

Не ги слуша другите кога зборуваат, што укажува на недостаток на интерес за туѓите идеи, ситуации или чувства.

,,Родителите и другите возрасни можат да ги научат децата на емпатија исто како што ги учат да пишуваат, читаат и да решаваат задачи. Запомнете дека строгата казна го попречува развојот на емпатијата, како и гледањето возрасни кои толерираат малтретирање. На децата им треба нашата постојана топлина, внимание и љубезност за да развијат емпатија, од чувствителна грижа за нив во раното детство до слушање кога искажуваат емоции додека растат“, пишуваат авторите на гореспоменатата книга.