Дали Германија ќе влезе во рецесија?

Германија е на раб на рецесија, а стабилизирање на економијата ќе има напролет. 

Блумберг анализира дека ризикот од рецесија во Германија се зголеми по ненадејната стагнација на производството во четвртиот квартал. Падот на производството од 0,2 отсто значи дека намалувањето во периодот до март би предизвикало рецесија во Германија.  Цените на суровините на големо паднаа од рекордно високо ниво. Инфлацијата ќе стагнира порано отколку што се мислеше. Истото се случи и во Шведска, чија економија неочекувано се намали во четвртиот квартал. Но, во дел од европските земји состојбата се подобрува. Во годините на пандемија Германија влезе во рецесија.