Иран ја претстави хиперсоничната ракета „Освојувач“: „Нема систем што би можел да се спротивстави на оваа ракета“

Минатата година Иран тврдеше дека имаат хиперсонична ракета, но тогаш не презентираа никакви докази. Сега барем покажаа нов проектил наречен Фаттах (Освојувач).

Иран во вторникот објави дека развил хиперсонична ракета која може да патува 15 пати поголема од брзината на звукот, додавајќи ново оружје во својот арсенал поради тензиите со Соединетите Држави поради нивната нуклеарна програма.

Новооткриената ракета, наречена Фатах (Освојувач), беше прикажана на иранската државна телевизија. Денес чувствуваме дека е формирана моќта на одвраќање. Оваа моќ е сидро на трајната безбедност и мир за регионалните земји, рече иранскиот претседател Ебрахим Раиси.

Иранскиот генерал Амир Али Хаџизадех, шеф на воздухопловната програма на Револуционерната гарда, го претстави моделот на ракетата и рече дека има дострел до 1.400 километри. Не постои систем што би можел да се спротивстави на оваа ракета, додаде тој.

Маневрирањето на ракетата Фатах игра клучна улога во нејзината ефикасност. Фатах има подвижна млазница, што укажува на можноста за промена на траекторијата за време на летот. Колку е понеправилна патеката на летот на ракетата, толку е потешко да се пресретне, објасни Хаџизадех.

Иран, сепак, не објави снимка од успешното лансирање и напад, но Хаџизадех спомена дека моторот на ракетата го поминал тестирањето на земјата. Ќе бидат потребни дополнителни тестирања и развој за да се утврдат вистинските способности на ракетата Фатах.

Хиперсоничното оружје, кое се движи со брзина поголема од 5 маха (пет пати поголема од брзината на звукот), претставува предизвик за системите за противракетна одбрана поради нивната голема брзина и маневрирање. Иран тврди дека Фатах може да достигне 15 пати поголема брзина од звукот, но успехот во погодувањето на целта зависи од различни фактори освен брзината и маневрирањето.

Арапските земји кои се сојузници на САД во голема мера се потпираат на ракетниот систем Патриот за одбрана, додека Израел, главниот регионален ривал на Иран, има свои силни капацитети за воздушна одбрана.

Исто така, важно е да се напомене дека Иран претходно тврдеше дека изградил хиперсонична ракета во ноември 2022 година, но без да обезбеди докази.