ПРИГОЖИН ОД БАХМУТ НАЈАВИ КАНДИДАТУРА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ: Ја започнува изборната трка за прв човек, но не на Русија, туку на Украина! (ВИДЕО)

0

Сопственикот на воената компанија ПМЦ Вагнер Евгенији Пригожин зборуваше од Бахмут, каде во самиот центар на градот се водат жестоки битки меѓу борците од неговата формација и украинските војници, за да објави од зграда на звукот на детонации дека ќе се кандидира за претседател на изборите во 2024 година.

Сепак, не како што некој би помислил за претседател на Русија, Пригожин ја официјализираше својата кандидатура за следната 2024 година за претседател на Украина.

Инаку, во 2024 година, да немаше војна во Украина, требаше да се одржат редовни претседателски избори, на кои актуелниот претседател Володимир Зеленски победи благодарение на руските и украинските гласови.

Сепак, ситуацијата значително се промени и се сврте, бидејќи Володимир Зеленски стана непријател број 1 за Русите, исто како што Путин стана непријател број 1 за него.

И додека војната во Украина трае долго време, јавно не се зборува за изборите во Украина, но руската страна веќе емитува такви изјави, иако неофицијално, дека во случај Русите да ја окупираат цела Украина , вклучувајќи го и Киев, таму би поставиле свој човек.

Според некои, тоа требаше да биде пребегнатиот поранешен претседател Виктор Јанукович, на кој ниту Москва не смета, но според повеќето извори Виктор Медведчук е фигурата.

Како што беше објаснето во тоа време, Медведчук одигра голема улога во собирањето на заробените борци LNR и DNR за украинските војници до неговото апсење.