ПРОМЕНА НА ТРОНОТ: Еве кому Џорџ Сорос му ја предава својата империја од 25 милијарди долари

Милијардерот филантроп Џорџ Сорос потврди дека му ја предава контролата на својата империја од 25 милијарди долари на својот син Алекс.

Сорос (92) според Форбс има нето богатство од 6,7 милијарди долари и е еден од 400-те најбогати луѓе во светот. Во 2017 година, тој префрли 18 милијарди долари од неговата семејна канцеларија на неговата Фондација Отворено општество – група добротворни организации кои работат во повеќе од 100 земји – од кои Алекс беше именуван за претседател во декември.

Алекс , зборувајќи за Вол Стрит Журнал во ексклузивно интервју објавено викендов, рече дека е „пополитички“ од неговиот татко и навести значајна финансиска улога на организацијата на Сорос на изборите во САД следната година . Фондацијата Отворено општество не одговори веднаш на барањето на CNBC за коментар, но портпаролот ги потврди деталите од интервјуто за Ројтерс.

Постариот Џорџ Сорос, честа мета на десничарските заговорници, беше еден од најголемите донатори на Демократската партија на САД – донираше околу 140 милиони долари на политички наполнети организации за застапување и иницијативи за гласање во 2021 година.

Наречен човекот кој ја „скрши Банката на Англија“ откако ја урна британската фунта во 1992 година, наводно правејќи профит од милијарда долари, Џорџ Сорос ја напушти Унгарија на 17 години за да оди во Лондонската школа за економија работејќи како железничар, портир и келнер.

Најстариот син на Сорос и постариот полубрат на Алекс, Џонатан Сорос, основачот и главен извршен директор на фирмата за приватен капитал ЈС Капитал Менаџмент, претходно беше најавен како „наследник“, пишува Журнал.

– Не сакав начелно едно од моите деца да ја преземе фондацијата. Мислев дека тоа треба да го води некој кој е најсоодветен –  изјави Џорџ Сорос за изданието, додавајќи дека – Алекс ја „заработил“ неговата доверба .

Според извештајот на веб-страницата на Фондацијата Отворено општество, Џорџ Сорос бил цитиран како рекол –  Мојот успех на финансиските пазари ми даде поголем степен на независност од повеќето други луѓе  […]  Верувам дека во филантропијата треба да го направите правилно работа, без разлика дали ќе успее или не .