ИЈЗ: 12 деца се затруле во градинка во Берово

Здравствените власти во Македонија се на потег по пријавите за појава на салмонела во Берово, како и случај на труење со храна во сендвичара во Струмица.

Во Берово 12 деца се потврдени заболени од салмонелоза, се вели во извештаите на Центарот за јавно здравје. По епидемиолошката истрага, властите препорачаа неопходни мерки за заштита на здравјето на децата, вклучително и безбедно чување и подготовка на храната, како и одржување на лична хигиена.

Во Струмица Институтот за јавно здравје има пријавено три случаи на гастроинтестинални заболувања во сендвичара. По спроведената епидемиолошка истрага, властите презедоа итни мерки за безбедно складирање и подготовка на храната во комерцијални простории, вршење вонредна дезинфекција и санитарни инспекции.

Државниот санитарен здравствен инспекторат е вклучен во истрагите за двата случаи и тесно соработува со здравствените власти за да се идентификува изворот и да се преземат неопходните мерки за спречување на ширење на заразни болести во двата града.