ИЗБРИШЕТЕ ГИ ОВИЕ АПЛИКАЦИИ ВЕДНАШ АКО ГИ ИМАТЕ НА ТЕЛЕФОН! 17 ОПАСНИ датотеки кои може СЕРИОЗНО да ви наштетат и да ви ги украдат податоците

Сопствениците на Android и iPhone се предупредуваат да проверат дали имаат 17 опасни апликации на нивните телефони и веднаш да ги избришат.

Пронајдени се измамнички апликации во App Store и Google Play Store, со што клиентите се изложени на ризик. Постојат апликации од оние кои тврдат дека го зголемуваат вашето кредитно салдо до апликации за лажни заеми и тие можат да ја загрозат вашата онлајн безбедност.

Ова се најновите случаи на малициозен софтвер кој се пробива до паметните телефони, кои би можеле да пристапат до чувствителни информации, а листата е подолу.

Компанијата за онлајн безбедност McAfee откри нов тип на малициозен софтвер наречен Xamalicious кој се крие во апликациите за Android, кои веќе се симнати стотици илјади пати.

Апликациите веќе не се достапни на Google Play Store, но корисниците на Android кои веќе ги презеле на својот уред мора веднаш да ги избришат. McAfee известува дека скриениот малициозен софтвер може да преземе целосна контрола врз уредите и да врши измамнички дејствија како што се кликнување на реклами, инсталирање апликации и други финансиски мотивирани дејства без согласност на корисникот.

Дури и ако ги немате инсталирано овие апликации, бидете внимателни и внимавајте на симптомите дека вашиот уред може да има малициозен софтвер.

Тие вклучуваат предупредувања за вируси, антивирусен софтвер што повеќе не го користите, намалени перформанси, намален простор за складирање и дефекти на уредот.

17 апликации што треба да ги избришете од вашиот iPhone или Android веднаш

АА кредит

Amor Cash

GuayabaCash

EasyCredit

Кашуу

CreditBus

FlashLoan

PrestamosCrédito

Préstamos De Crédito-YumiCash

Одете на кредит

Instantaneo Préstamo

Картера Гранде

Rápido Crédito

Финуп кредитирање

4S Кеш

Вистинска Наира

EasyCash

Ако контактите од вашиот телефон примиле е-пораки или пораки на социјалните мрежи од вас, а вие не сте ги испратиле, вашиот телефон исто така може да е заразен. За да бидете сигурни дека вашиот телефон е навистина безбеден од хакери, проверете дали вашите податоци се безбедни – и има многу легитимни апликации кои ќе ви помогнат.

Апликациите за управување со лозинки, како што се 1Password и LastPass, прават одлична работа да ги држат вашите најавувања под дигитално заклучување додека не ви требаат. Виртуелната приватна мрежа, или VPN, ги оддалечува љубопитните погледи од вашите онлајн активности со испраќање податоци преку безбеден, шифриран тунел.

VPN апликациите се користат од многумина и тие служат за зголемување на безбедноста.

мобилно програмирање, iOS, апликација, совети, образование, бизнис, QA, тестирање

Firefox Focus од Mozilla е прв прелистувач за приватност за Android и iPhone кој спречува разни услуги да ја следат вашата активност на интернет.

Посеопфатен од режимите на приватно прелистување или инкогнито, бришењето на вашата историја го прави можеби најлесниот начин да ја заштитите.

Ако го ажурирате вашиот паметен телефон, можеби нема да ви треба дополнителна безбедност, но апликациите како Bitdefender Mobile Security и Norton Mobile Security нудат безбедност со комбинирање на повеќе услуги, вклучувајќи VPN и управувачи со лозинки во една практична апликација.