Активна Категорија

Анализи

36 години тоа беше строго чувана тајна: Еве што последно рекол Тито пред својата смрт (видео)

Беше недела, 4 мај. Вообичаената телевизиска програма беше прекината со црн екран. Тоа траеше 30 секунди, а потоа Миодраг Здравковиќ, однапред определениот главен спикер на Телевизија Белград, ја изговори до тогаш незамислива реченица:…

Се декласифицираа тајните германски документи: Се открива каков бил планот за Косово. Ругова сакал…

Мојата прва посета на Приштина ми остави впечаток дека албанското говорно подрачје на Косово е убедливо најповолното тло за германско културно влијание. Нема сомнеж дека овде може многу да се постигне со малку финансиски инвестиции…За…

Суданските активисти повикуваат на помош за сиропиталиштето во кое загинаа повеќе од 50 деца

Судански активисти испратија апел преку социјалните мрежи да му се помогне на сиропиталиштето во Картум, каде, според локалните власти, во последните три месеци починале 54 деца. Големиот број починати деца, бројка објавена претходно оваа…

Северна Македонија напредна од „хибриден режим“ во „демократија со недостатоци“

Северна Македонија е во групата на „демократии со недостатоци“ на Индексот на демократијата 2021, на Истражувачката група на Економист, напредувајќи пет места во однос на минатата година кога беше оценета како „хибриден режим“. Земјава…

Истражување: Демократијата во светот продолжила да се намалува во 2021 година

Демократијата продолжи да опаѓа во светот во 2021 година, според Индексот за демократија, составен од истражувачката група Економист. Минатата година, 45,7 отсто од светското население живеело во некоја форма на демократија, што е…